donderdag 6 september 2012

Shortbread

Voor wie, net als ik, plots een onweerstaanbare drang krijgt om te gaan bakken maar niets in huis heeft, is dit een ideaal recept. Shortbread. Je weet wel, die schotse zandkoekjes met veel te veel boter in.

Dit heb je nodig:
  • 350 g bloem
  • 250 g boter
  • 100 g kristalsuiker
  • zout
Snij de boter in stukjes.
Voeg de suiker en bloem toe aan de koude boter. 

Bewerk met de hand, totdat je een homogeen maar toch breekbaar deeg verkrijgt (kan wel even duren).
Gebruik je gewone boter dan moet je nog flink wat zout toevoegen (op smaak). Gemakkelijker nog is om gezouten boter te gebruiken, dan ben je zeker dat de koekjes genoeg en toch niet teveel zout bevatten.
Verdeel het deeg in de vorm en maakt de dikte gelijk met de rug van een lepel.
Laat 45 à 60 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 150°C.
Haal uit de oven, strooi er 2 soeplepels kristalsuiker over en laat afkoelen.
Verdeel de vorm in 16 gelijke driehoekjes en geniet van de verslavende shortbreads.
De koekjes worden traditioneel bij de thee geserveerd, maar ik eet er te pas en te onpas van. Als variatie kun je ook allerlei andere vormpjes bedenken, zoals deze knoopjes bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten